Bij spoed bel 074 242 19 10

Hoe begint de bevalling?

  • Met slijmerig bloedverlies

Ofwel de slijmprop. Je verliest dan slijm, soms vermengd met wat bloedverlies. Dit wil niet altijd zeggen dat je nu ook direct gaat bevallen, maar je lichaam bereidt zich duidelijk voor op de bevalling. Afwachten dus. Vertrouw je het niet dan mag je natuurlijk altijd bellen om met ons te overleggen. Heb je meer bloedverlies dan een maandverband vol, blijft het lopen of maak je je zorgen? Bel ons!

  • Weeën

Weeën zijn flinke samentrekkingen van je baarmoeder. Je buik wordt hard, dit houdt ongeveer een minuut aan. Na een minuut ontspant je buik en wordt weer zacht. Een paar minuten later komt de volgende wee. In de dagen voorafgaand aan de bevalling kun je al merken dat je af en toe wat lichte, onregelmatige krampen hebt. Deze zijn te vergelijken met menstruatiekrampen.

  • Gebroken vliezen

1 op de 10 bevallingen begint met het breken van de vliezen. Vliezen kunnen echter op elk moment breken: voor de weeën beginnen, tijdens de ontsluitingsweeën of wanneer het persen begint. Het breken van je vliezen is niet pijnlijk. Je hoort of voelt soms een ‘knapje’ en vervolgens loopt er vocht weg. Je kunt dit niet tegenhouden. Soms is het een hele stroom in één keer, maar het kan ook zijn dat je steeds wat kleine beetje vocht verliest. Probeer iets op te vangen. Je kunt het vruchtwater opvangen in een maandverbandje dat je vervolgens in een dichtgeknoopt plastic zakje doet of in een afgesloten schoon potje bewaard. Soms zal je er niet zeker van zijn of het vruchtwater is dat je verliest, omdat je ook wat urineverlies of dunne afscheiding kunt hebben. Wacht het dan rustig even af: urineverlies is kortdurend, vruchtwater blijft doorsijpelen. Als je twijfelt bel ons om te overleggen.
Vruchtwater is meestal helder, wittig of wat roze van kleur. Dit is normaal. Bel ons om door te geven dat je vliezen gebroken zijn. Breken je vliezen in de nacht en heb je nog geen weeën? Dan mag je ons de volgende ochtend bellen. Wij komen bij je langs om te checken of het vruchtwater is dat je verliest en hoe het met jou en je kindje gaat. Als het vruchtwater groen is of bruin kan het zijn dat je kindje het niet meer zo comfortabel vindt in je buik. Je moet ons dan direct bellen en we komen dan ook direct bij je kijken. Bel ons ook direct als je kindje nog niet is ingedaald.

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.