Bij spoed bel
074 242 19 10

 

 

Inwendig onderzoek

Wat houdt een inwendig onderzoek in? Een inwendig onderzoek wordt ook wel eens een vaginaal onderzoek of vaginaal toucher genoemd. Dit onderzoek vindt in de zwangerschap niet standaard plaats. Een reden voor een inwendig onderzoek in de zwangerschap is, bijvoorbeeld als je te vroeg lijkt te bevallen of als je overtijd loopt en gestript wilt worden.
Tijdens de bevalling zullen we je inwendig onderzoeken, om te weten of de bevalling begonnen is of om te bepalen of de bevalling snel genoeg verloopt. We overleggen met je wanneer we graag een inwendig onderzoek willen doen en of jij het goed vindt en vertellen je hoe het ervoor staat.
Om een inwendig onderzoek voor jou prettiger te laten verlopen trekken wij handschoenen aan en doen glijmiddel op de vingers waarmee we je vagina binnengaan. Tijdens het inwendig onderzoek raken we je voorzichtig aan en spreiden voordat er inwendig gevoeld wordt eerst je schaamlippen. Eerst wordt een vinger ingebracht in de vagina en vervolgens de tweede. We voelen voorzichtig naar je baarmoedermond. Ter voorbereiding op de bevalling wordt je baarmoeder korter en weker. Dit wordt ook het verstrijken van je baarmoedermond genoemd. Tijdens het inwendig onderzoek voelen we of je baarmoedermond verweekt is en of je baarmoedermond als korter is geworden. Ook kunnen we de ontsluiting voelen, hoe ver het hoofdje is ingedaald, of de vliezen nog intact zijn en hoe de stand van het hoofdje is. Op deze manier weten we hoever je bent en hoe de bevalling vordert.