Bij spoed bel 074 242 19 10

Inwendig onderzoek

Wat houdt een inwendig onderzoek in? Een inwendig onderzoek wordt ook wel eens een vaginaal onderzoek of vaginaal toucher genoemd. Dit onderzoek vindt in de zwangerschap niet standaard plaats. Een reden voor een inwendig onderzoek in de zwangerschap is, bijvoorbeeld als je te vroeg lijkt te bevallen of als je overtijd loopt en gestript wilt worden.
Tijdens de bevalling zullen we je inwendig onderzoeken, om te weten of de bevalling begonnen is of om te bepalen of de bevalling snel genoeg verloopt. We overleggen met je wanneer we graag een inwendig onderzoek willen doen en of jij het goed vindt.

Tijdens een inwendig onderzoek hebben wij handschoenen aan. Om het voor jou prettiger te laten verlopen doen we glijmiddel op de vingers waarmee we je vagina binnengaan. Tijdens het inwendig onderzoek raken we je voorzichtig aan en spreiden je schaamlippen voordat er inwendig gevoeld wordt. Eerst wordt één vinger ingebracht in de vagina en vervolgens de tweede. We voelen voorzichtig naar je baarmoedermond. Ter voorbereiding op de bevalling wordt je baarmoeder korter en weker. Dit wordt ook het verstrijken van je baarmoedermond genoemd. Tijdens het inwendig onderzoek voelen we of je baarmoedermond verweekt is en of je baarmoedermond al korter is geworden. Ook kunnen we de ontsluiting voelen, hoe ver het hoofdje is ingedaald, of de vliezen nog intact zijn en hoe de stand van het hoofdje is. Op deze manier weten we hoever je bent en hoe de bevalling vordert.

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.