Een bevalling is vaak een kwestie van veel tijd en geduld. Het is een zware klus, maar ook een bijzondere klus. Jullie kindje gaat geboren worden! Wij zijn er om je te helpen en te ondersteunen. We helpen je bij het opvangen van de weeën, geven tips over verschillende houdingen en zijn er om al jullie vragen te beantwoorden. Daarnaast bewaken we natuurlijk hoe het met jou en je kindje gaat. Geef zelf ook aan wat jullie prettig vinden, dit mag vooraf via een geboorteplan, maar kan ook op het moment zelf. Wij houden daar graag rekening mee, want het is jullie bevalling. Als jij je prettig voelt, kan je het beste ontspannen, dat helpt bij het opvangen van de weeën en bevordert het verloop van de bevalling.
Tijdens de ontsluiting komen we meerdere keren langs om te controleren hoe het met jou en je kindje gaat en hoe ver je bent. We geven tips voor ontspanning tussen de weeën door en voor het opvangen van de weeën, bijvoorbeeld een andere houding of een warme douche. We luisteren naar het hartje van je kindje, voelen aan de buik en zullen inwendig onderzoek doen als dit nodig is. Als de ontsluiting flink gevorderd is, of als je er eerder behoefte aan hebt zullen we bij jullie blijven of naar het ziekenhuis gaan. Misselijkheid komt tijdens de ontsluiting veel voor, vaak zien we dit bij 3 en 7 cm. Het belangrijkste bij de ontsluiting is om je ontspanning te zoeken en tijdloos bezig te zijn. Een bevalling houdt zich niet aan de klok. De ontsluiting van een eerste kindje duurt gemiddeld 12 tot 24 uur, maar kan ook 4 uur of 40 uur duren. De lengte maakt niet uit voor het uiteindelijke resultaat, zo lang jij maar je rust kunt vinden en het kunt volhouden.
Ook hebben we ruime ervaring in het begeleiden van bevallingen in alternatieve houdingen, namelijk de verticale houding op de baarkruk, in zijligging, op handen en knieën, staand en een badbevalling. Deze houdingen hebben vele voordelen ten opzichte van de rugligging. Het is daarom belangrijk tijdens je bevalling zelf te ontdekken welke houding jij prettig vindt. Natuurlijk geven wij je ook advies. Voor voorbeelden van verschillende houdingen klik hier. Naast verschillende houdingen is er ook de mogelijkheid om in bad te bevallen. Warm water werkt ontspannend. Geen wonder dat steeds meer vrouwen kiezen voor een badbevalling. Het helpt de pijn van de weeën beter te verdragen. Daardoor kun je beter ontspannen en verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol. Bovendien is het voor de baby een prettigere overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater dan naar de ‘koude buitenlucht’.
Meer uitgebreide informatie over de bevalling, het geboorteplan en wat je kunt verwachten is te vinden in het 9 maanden plan en tijdens de puur pijn en partner training.