Bij spoed bel 074 242 19 10

De overgangsfase van ontsluiting naar persweeën

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Het begint nu op te schieten. Je kindje daalt nu flink in het bekken, waardoor je meer druk op je anus voelt. Dat voelt als een ‘poep gevoel’ ofwel aandrang. Je begint vaak ook wat meer slijm en bloed te verliezen. Toch is er nog geen volledige ontsluiting en kun je nog niet mee persen.

Ook in deze fase helpt het om onder een warme douche te gaan staan of een warm bad te nemen als de situatie het toelaat, we zullen je hierin adviseren. Verandering van houding is vaak prettig, bijvoorbeeld over een tafel hangen of op je zij liggen. Stevige massage van de (onder)rug vinden veel vrouwen verlichtend en het helpt sommige vrouwen ook om geluid te maken. De laatste 2 centimeters van de ontsluiting, van 8 tot 10 centimeter, voel je je vaak onrustig worden en heb je het gevoel dat je het niet meer kunt volhouden: ook wel de overgangsfase genoemd. Veel vrouwen vinden deze eindfase het pittigste. De weeën zijn nu krachtig en pijnlijk. Ze komen gemiddeld elke 2 minuten en houden een minuut aan.

Persen

Op een gegeven moment heb je volledige ontsluiting, 10 centimeter. Je verliest meestal wat meer bloed en hebt een onhoudbare drang om mee te persen. Het persen duurt bij een eerste kindje gemiddeld 1 uur. Bij een 2e of volgend kindje kan dit een stuk sneller gaan! Neem een houding aan die je zelf het prettigst vindt. Regelmatig luisteren we naar het hartje van je kindje om in de gaten te houden of hij of zij het goed doet.

Tijdens de uitdrijving draait het hoofdje geleidelijk verder het bekken in. We zeggen wel eens: met persen daalt het hoofdje met 3 stapjes vooruit en weer 2 achteruit, dat wil zeggen: het gaat heel geleidelijk. Bij het eerste gedeelte van het persen kun je aan de buitenkant nog niets zien, dit is normaal. Na verloop van tijd zie je steeds meer van het hoofdje en voel je ook meer druk op de onderkant. Als het hoofdje geboren is, volgt het lijfje vaak in dezelfde wee of in de wee er na. We zijn het gewend om je kindje lekker bij je op de buik te leggen. De grote beloning voor je harde werken! We wachten tot de navelstreng uitgeklopt is. Hierna kan je partner of jij de navelstreng doorknippen. Je kindje blijft bij je op de buik liggen, warm toegedekt met een doek en een muts: jullie kunnen nu verder kennismaken en even goed van elkaar genieten! We vinden het belangrijk dat je kindje gemiddeld een uur lekker bij je ligt, dit is goed voor het op gang komen van de borstvoeding en goed voor de kennismaking tussen jullie. Mocht je andere wensen hebben dan geven we hier natuurlijk ook gehoor aan.

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.