Bij spoed bel 074 242 19 10

Tijdens de zwangerschap

Erkenning

Ben je niet getrouwd en is er geen erkenning geregeld dan gaat je kindje niet automatisch naar jou wanneer er iets met de moeder gebeurt.

Controles

Ondanks dat het kindje niet in jouw buik groeit kan je al wel vanaf de bevruchting een band met het kind opbouwen door zoveel mogelijk mee te gaan bij alle afspraken met de verloskundige, het meemaken van de echo’s is als aanstaande vader echt bijzonder. Ook kun je er een gewoonte van maken om de buik van je vriendin in te smeren met een lekkere olie of bodylotion. Twee vliegen in één klap, je voelt je kindje en kan er voor je vriendin zijn!

Je krijgt niet automatisch vrij voor deze afspraken, maar vaak is er wel wat mogelijk in overleg met je werkgever. Maak het dus gewoon bespreekbaar! In de hele periode kunnen er wel eens spanningen ontstaan, probeer hier goed mee om te gaan en je vriendin ruimte te geven. Ga zelf ook lekker sporten of iets doen om de ruimte voor jezelf ook te pakken. Richting het einde van de zwangerschap is het belangrijk tijd voor elkaar te nemen door bijvoorbeeld een weekend weg te gaan. Vlak voor de bevalling en in de periode erna zal er weinig tijd voor zijn.

Hoe gaat het straks?

Na de bevalling is de dagelijkse routine verleden tijd, je kind bepaald de planning ondanks drukke agenda’s. Denk op voorhand na over oppas of opvang en ondersteuning van (schoon)ouders in algemene dingen kan soms erg goed uitkomen, schroom niet om te vragen. Veel mannen blijken bij de bevalling toch niet zo’n koele kikker te zijn als ze op voorhand hadden gedacht. Niks mis mee natuurlijk maar je kan je er ook op voorbereiden door samen met je partner naar een zwangerschapscursus/voorlichting te gaan. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Plan geen overbodige afspraken in aanloop naar de bevalling zodat je er voor je partner kan zijn wanneer ze het even zwaar heeft. Ze zal vast en zeker wel eens onredelijk zijn maar weet dat dit nooit persoonlijk is en dat het een moment later al weer omgeslagen kan zijn. Dit geldt natuurlijk ook in de periode na de bevalling, het is dan voor je partner een enorme geruststelling dat je aanwezig en beschikbaar bent voor haar en de baby.

Ook belangrijk om te weten:

  • Zwangerschapsdementie bestaat echt.
  • Je kan gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap.
  • Soms is het beter je gelijk niet te willen halen! Je partner kan wel eens (erg) onredelijk zijn zonder reden. Dit is meestal ook zo weer over dus ga er gewoon niet serieus op in en dan escaleert het ook niet.

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.