Bij spoed bel 074 242 19 10

Een spiraaltje

Er bestaan verschillende soorten spiraaltjes die je kunt laten plaatsen, namelijk een hormoonhoudend spiraaltje of een hormoonvrij spiraaltje of wel een koperspiraal. Bij ons kun je terecht voor beide. Het is belangrijk dat je kiest wat bij je past en wat jij belangrijk vindt. Voor meer informatie over de verschillende spiraaltjes klik je hier. Wij doen altijd een telefonische intake om met je mee te denken over het spiraaltje die het beste bij jou past.

Plaatsing

Ben je net bevallen? We plaatsen een spiraal vanaf 12 weken na de bevalling. Nog geen kinderen? Dan plaatsen we het spiraaltje het liefst in de eerste dagen van je menstruatie. De afspraak voor het plaatsen van een spiraaltje duurt ongeveer 40 minuten. We raden je aan om een uurtje van tevoren een pijnstiller in te nemen. Het kan zijn dat je na het plaatsen van de spiraal wat krampen krijgt, de pijnstiller haalt de scherpe randjes er wat vanaf.  Na het plaatsen van het spiraaltje kun je wat bloedverlies hebben. Vergeet dus niet om een maandverbandje mee te nemen.

Na een inleidend brengen we de eendenbek (speculum) voorzichtig en op jouw tempo naar binnen, zodat we je baarmoedermond goed kunnen zien. Met een tangetje wordt je baarmoedermond vastgepakt en met een dun staafje meten we de lengte van je baarmoeder op. Dit meetstaafje brengen we door je baarmoedermond in je baarmoeder. Het maakt alvast ruimte voor de spiraal en we weten op welke diepte we het spiraaltje moeten plaatsen. Het plaatsen van de spiraal gebeurt door middel van een inbrenghulsje. Als het spiraaltje op de goede plek zit, verwijderen we de inbrenghuls en knippen de draadjes op de juiste lengte af.

Na de plaatsing

Wij checken na elke plaatsing met een echo of de spiraal op de juiste plek in je baarmoeder zit. Na de plaatsing heb je vaak wat zeurderige onderbuikspijn en bloedverlies. Beide zullen vanzelf minder worden, maar zowel de buikpijn als het bloedverlies kunnen de eerste 3-6 maanden terugkomen. Je lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Het kan ook voorkomen dat het bloedverlies niet tussentijds stopt en dat je een paar weken blijft vloeien. Zes weken na de plaatsing doen we een nacontrole om eventuele klachten te bespreken. Deze afspraak kan zowel telefonisch als op de praktijk. Ook kunnen we met de echo kijken of het spiraaltje nog op de juiste plek zit. Hier zijn wel eigen kosten aan verbonden, namelijk € 35-, omdat we deze echo niet bij de zorgverzekeraar kunnen declareren.

Spiraal verwijderen of wisselen

Ook voor het verwijderen van de spiraal kun je natuurlijk bij ons terecht. Wil je hem vervangen voor een nieuwe? Dat kan, geef dit aan bij het maken van de afspraak. Het verwijderen van de oude spiraal en het plaatsen van de nieuwe kan in één afspraak.

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.