Bij spoed bel
074 242 19 10

Een spiraaltje

Er meerdere spiraaltje die je kunt laten plaatsen, namelijk een hormoonhoudend spiraaltje of een hormoonvrij spiraaltje. Bij ons kun je terecht met beide spiraaltjes. Het is belangrijk dat je kiest wat bij je past en wat jij belangrijk vindt. Voor meer informatie over de verschillende spiraaltjes klik je hier.

Plaatsing

We plaatsen een spiraal vanaf 12 weken na de bevalling of bij vrouwen die nog nooit bevallen zijn in de eerste dagen van je menstruatie. De afspraak voor het plaatsen van een spiraaltje duurt ongeveer 40 minuten. We raden je aan om een uurtje van tevoren een pijnstiller in te nemen. Het kan zijn dat je na het plaatsen van de spiraal wat krampen krijgt, de pijnstiller haalt de scherpe randjes er wat vanaf.  Na het plaatsen van het spiraaltje kun je wat bloedverlies hebben. Vergeet dus niet om een maandverbandje mee te nemen. Lees meer...

Na een inleidend gesprek doen we meestal eerst een inwendig onderzoek om te voelen naar de ligging van je baarmoedermond. Daarna brengen we de eendenbek voorzichtig en op jouw tempo naar binnen, zodat we je baarmoedermond goed kunnen zien. Met een tangetje wordt je baarmoedermond vastgepakt en met een dun staafje meten we de lengte van je baarmoeder op. Dit meetstaafje brengen we door je baarmoedermond in je baarmoeder. Het maakt alvast ruimte voor de spiraal en we weten op welke diepte we het spiraaltje moeten plaatsen. Het plaatsen van de spiraal gebeurd door middel van een inbrenghulsje. Als het spiraaltje op de goede plek zit, verwijderen we  de inbrenghuls en knippen de draadjes op de juiste lengte af.

Na de plaatsing

Wij checken na elke plaatsing met een echo of de spiraal op de juiste plek in je baarmoeder zit. Na de plaatsing heb je vaak wat zeurderige onderbuikpijn en bloedverlies. Beide zullen vanzelf minder worden, maar zowel de buikpijn als het bloedverlies kunnen de eerste 3-6 maanden terugkomen. Je lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Het kan ook voorkomen dat het bloedverlies niet tussentijds stopt en dat je een paar weken blijft vloeien. Zes weken na de plaatsing kom je bij ons terug om eventuele klachten te bespreken en checken we met de echo of het spiraaltje nog op de juiste plek zit. Een hormoonspiraal kan maximaal 5 jaar blijven zitten, de T-safe koperspiraal maximaal 10 jaar.

Spiraal verwijderen of wisselen

Ook voor het verwijderen van de spiraal kun je natuurlijk bij ons terecht. Wil je hem vervangen voor een nieuwe? Dat kan, geef dit aan bij het maken van de afspraak. Je krijgt van ons een recept. Het verwijderen van de oude spiraal en het plaatsen van de nieuwe kan in één afspraak.