Bij spoed bel 074 242 19 10

Miskraam

Je hoopt dat het je niet overkomt, maar 1 op de 5 vrouwen maakt het verlies van een kindje mee. Dit wordt ook wel een miskraam genoemd. Dit komt het meeste voor tussen de 4 en 8 weken zwangerschap, maar het kan ook zijn dat je je kindje verliest na een eerste goede echo.

Misschien heb je al bloedverlies, misschien merk je op dit moment nog helemaal niets en/of is na het maken van de echo verteld dat het kindje niet meer leeft. Ook kan het zijn dat er helemaal geen kindje gezien is op de echo, terwijl dat nu wel te zien had moeten zijn. We vertellen je wat we zien en hoe het nu verder gaat. We zijn gewend de echo te herhalen als we niet helemaal zeker zijn van wát we zien. Klopt de termijn of ben je bijvoorbeeld korter zwanger? Ook kan het zijn dat we je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Aan jullie de keuze of jullie naar het ZGT of MST willen gaan.

Oorzaak

Een miskraam is niet te voorkomen.  Het is belangrijk om te weten dat een miskraam niet opgewekt kan worden door jezelf, bijvoorbeeld door veel lichamelijke activiteit. Veel vrouwen zoeken de schuld bij zichzelf, maar dit is niet realistisch. Steun van je sociale omgeving kan heel fijn zijn bij het verwerken van dit verlies. Omdat een miskraam vaak voorkomt is er vaak iemand in de omgeving die hetzelfde meegemaakt heeft en steun kan bieden.

Wat kunnen wij doen?

Wij vinden het erg belangrijk om je zo goed mogelijk te begeleiden met dit verlies. Iedereen heeft andere behoeftes. We zijn gewend om je te vragen wat je nodig hebt en bellen je na ongeveer 6-8 weken om te horen hoe het gaat. Het kan zijn dat het verdriet je later pas overvalt of je het moeilijk vindt het kindje een plek in je leven te geven. Weet dat jullie ons altijd mogen bellen voor een goed gesprek, verdere begeleiding of een doorverwijzing naar een andere professional.

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.