Bij spoed bel
074 242 19 10

Miskraam

Je hoopt dat het je niet overkomt, maar het kan. 1 op de 5 vrouwen maakt het verlies van een kindje mee, ook wel een miskraam genoemd. Je kindje wordt spontaan te vroeg geboren. Dit komt het meeste voor tussen de 4 en 8 weken zwangerschap. Het kan ook zijn dat je je kindje verliest na een eerste goede echo.

Misschien heb je al bloedverlies, misschien merk je op dit moment nog helemaal niets en/of is na het maken van de echo verteld dat het kindje niet meer leeft. Ook kan het zijn dat er helemaal geen kindje gezien is op de echo, terwijl dat nu wel te zien had moeten zijn. We vertellen je wat we zien en hoe het nu verder gaat. We zijn gewend de echo te herhalen als we niet helemaal zeker zijn van wát we zien. Klopt de termijn of ben je bijvoorbeeld korter zwanger? Ook kan het zijn dat we je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Aan jullie de keuze of jullie naar het ZGT of MST willen gaan.
Een miskraam is niet te voorkomen en komt vaker voor dan je denkt. Het kan soms helpen het aan anderen te vertellen, omdat er vaak iemand in de omgeving is die hetzelfde meegemaakt heeft en steun kan bieden. Het is belangrijk om te weten dat een miskraam niet opgewekt kan worden door jezelf, bijvoorbeeld door veel lichamelijke activiteit. Veel vrouwen zoeken de schuld bij zichzelf maar dit is niet realistisch.
Wij vinden het erg belangrijk om je zo goed mogelijk te begeleiden met dit verlies. Iedereen heeft andere behoeftes. We zijn gewend om je te vragen wat je nodig hebt en bellen je na ongeveer 6-8 weken om te horen hoe het gaat. Het kan zijn dat het verdriet je later pas overvalt of je het moeilijk vindt het kindje een plek in je leven te geven. Weet dat jullie ons altijd mogen bellen