Bij spoed bel
074 242 19 10

Vruchtbare periode

Om zwanger te worden kan het handig zijn om te weten wanneer je een eisprong hebt. Een eisprong wordt ook wel een ovulatie genoemd. Als je een paar maand hebt bijgehouden wanneer je menstrueert kan je de ovulatie berekenen. Meestal is de eisprong 14 dagen voordat je menstruatie begint. In de 6 dagen voor de eisprong ben je vruchtbaar en ontstaan de meeste zwangerschappen. Zaadcellen kunnen een paar dagen overleven in de baarmoeder, daarom is het genoeg als je om de 2-3 dagen vrijt in deze periode. Lees meer...

Je kunt de calculator op onze site gebruiken en de eerste dag van je laatste menstruatie invullen. De calculator berekent alle belangrijke data voor een zwangerschap, maar je ziet ook wanneer je ovulatie plaats zal vinden.
Er bestaan ook verschillende apps die je helpen om lichamelijke veranderingen te leren herkennen in de periode dat je vruchtbaar bent en bij te houden wanneer je menstruatie en dus ook je eisprong plaats zullen vinden. Er bestaan ook ovulatietesten die je helpen inzicht te krijgen in wanneer je eisprong plaatsvindt.

Hoe herken je een eisprong?

  • Je hebt vaak meer vaginale afscheiding, die wat dikker en slijmeriger is dan normaal
  • Je lichaamstemperatuur is wat hoger
  • Je hebt vaak meer zin om te vrijen
  • Je kan wat last krijgen van je rug of kramp in je buik
  • Je hebt rond deze periode vaak gevoelige borsten