Bij spoed bel 074 242 19 10

Waar ga je bevallen

Als je zwangerschap zonder problemen verloopt kan je zelf kiezen waar je wil gaan bevallen. Dit kan thuis of poliklinisch in het ZGT Almelo of MST Enschede. Het is belangrijk dat je een plek kiest waar jij en je partner je ontspannen en op je gemak voelen. Of je nu thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevalt, wij zijn er om je te ondersteunen en krijgen extra hulp van de kraamverzorgster.

We bespreken al tijdens de zwangerschap met jullie wat jullie wens is. Toch kan het zo zijn, dat je tijdens de bevalling andere wensen hebt. Geef dit aan. We kijken dan samen met jullie wat fijn en verstandig is. Het kan zo zijn dat er tijdens de bevalling toch een reden is om de bevalling over te dragen aan de gynaecoloog en klinisch verloskundige van het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je pijnstilling wilt of het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. We zorgen dan dat we jullie in het ziekenhuis goed overdragen.

Thuisbevalling

Beval je thuis, dan komen wij je ondersteunen. Er zal ook een kraamverzorgster aanwezig zijn om ons te helpen, maar vooral ook om jullie te ondersteunen tijdens het opvangen van de weeën en het persen. Je bevalt in je eigen bed en na de bevalling ga jij lekker douchen, terwijl je bed wordt verschoond. Het kan zijn dat het tijdens de bevalling toch beter is om in het ziekenhuis te bevallen. Het ligt aan de situatie hoe we dan naar het ziekenhuis gaan. Met eigen auto of met de ambulance.

In het 9 maandenplan vind je meer informatie over wat je klaar moet zetten en wat je in huis moet hebben voor een thuisbevalling.

Poliklinische bevalling

Kies je voor een poliklinische bevalling dan beval je op de verloskamers in het ziekenhuis. Je kunt dit zien als een verplaatste thuisbevalling. Wij begeleiden je samen met een kraamverzorgster. Je zult de eerste weeën thuis opvangen en gaat als de ontsluiting opschiet, of als jij het wilt, naar het ziekenhuis. We rijden meestal met jullie mee naar de verloskamer.

Het kan handig en rustgevend werken om in de zwangerschap alvast de route naar het ziekenhuis te rijden. Als alles naar wens verloopt ga je ongeveer twee a drie uur na de bevalling samen met je baby naar huis. Belangrijk om te weten is dat je een eigen bijdrage moet betalen voor een poliklinische bevalling. Raadpleeg hiervoor je zorgverzekering.

In het 9 maandenplan vind je meer informatie over wat je mee moet nemen naar het ziekenhuis. 

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.