Bij spoed bel 074 242 19 10

Het verloop

Het eerste dat veel vrouwen merken is het verdwijnen van de zwangerschapskenmerken. Je borsten doen geen pijn meer, de misselijkheid is over en je reageert minder op nare geurtjes. In de praktijk maken wij veel mee dat vrouwen ons vertellen het gevoel te hebben dat het niet goed voelt. Als dit gevoel aanwezig is, kun je dit altijd met ons bespreken.

Er is een verschil in het verloop van een miskraam die vroeg in de zwangerschap plaatsvindt en één die later plaatsvindt. Daarom beschrijven we ze hier apart.

Een miskraam die plaatsvindt tussen de 4e en 10e week

Bel ons als je bloedverlies hebt. Een miskraam tussen de 4e en 10e week verloopt met bloedverlies en buikpijn.

Het is handig om een soort logboekje bij te houden met tijden wanneer wat gebeurt. Je mag ons altijd bellen voor advies en ondersteuning.
Tip: Probeer de stolsels op te vangen en doe ze in een bakje of potje met water en zet het in de koelkast. Zo kunnen wij beoordelen of je alles bent verloren.

Wat kan je verwachten

Bloedverlies
De meeste vrouwen verliezen veel helderrood bloed. Het bloedverlies varieert van een normale menstruatie tot een, voor jouw gevoel, erg heftige menstruatie. Je kan het bloed het beste opvangen in maandverband. Het gebruik van tampons wordt afgeraden omdat dit de kans op een infectie vergroot. Hoe verder je zwanger bent hoe meer bloed en stolsels je zult verliezen. Stolsels zijn helderrode gelatine achtige klonten bloed die zo groot als een vuist/tennisbal kunnen zijn. Je merkt vaak dat het bloedverlies heftiger wordt als je meer buikpijn krijgt. Vaak zakken het bloedverlies en de buikpijn samen weer af. Als de baarmoeder leeg is, wordt het bloedverlies minder en gaat de buikpijn over in een zeurderige pijn. Gemiddeld blijf je nog 5-10 dagen bloed verliezen. Net als bij een menstruatie wordt het bloedverlies minder en donkerder van kleur.

Bel!
Heb je het gevoel dat er een kraantje open staat of is je maandverbandje doordrenkt binnen een half uur? Dit vinden we teveel bloedverlies en willen we graag dat je ons belt!

Je kindje
Wees erop bedacht dat je je kindje kunt zien. Je kindje is rond 5 weken zwangerschap zo groot als een maanzaadje maar zal rond 8 weken de grote van een doperwtje hebben. Het kan zijn dat je al kleine armpjes en beentjes ziet. Het kan ook zijn dat je alleen bloedstolsels verliest en het kindje niet herkent. Leg een zeefje in de toilet en plas door het zeefje. Het kan zijn dat je je kindje verliest tijdens het plassen en je in een reflex de wc doorspoelt. Het zeefje vangt de bloedstolsels en misschien je kindje op. Als je het fijn vindt om het kindje aan ons te laten zien neem dan contact met ons op en probeer het vruchtje op te vangen in een bakje/potje en zet het in (ijs)water in de koelkast. 

Buikpijn
De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt vaak in golven en houdt enkele minuten aan. Meestal zakt de pijn af als er bloed of stolsels uit de baarmoeder zijn gekomen. Je baarmoeder trekt samen om het bloedverlies en stolsels naar buiten te duwen. Het kan zijn dat de buikpijn een aantal minuten aanwezig is, het kan uren duren, maar het kan ook zijn dat het weer weg trekt en later terugkomt.

Pijnstilling
Neem gerust pijnstilling. Paracetamol mag, neem hiervan 1000 mg tegelijk. Dit mag 3 tot 4x daags. Gebruik liever geen aspirine omdat dit een bloedverdunnende werking heeft. Een warme kruik of douche kan wat verlichting geven.

Hoe weet je dat je alles bent verloren?
Als je veel bloedverlies hebt gehad en je merkt  dat het minder wordt en de buikpijn langzaam weg trekt ben je in de meeste gevallen alles verloren. Neem wel contact met ons op, zodat wij dit met je kunnen bespreken en met de echo kunnen beoordelen of je baarmoeder echt leeg is.

 Wat moet je doen als je er niet zeker van bent dat je alles bent verloren?
Het kan gebeuren dat je iets bloedverlies hebt wat soms weer afzakt. Vaak heb je buikpijn die zeurderig aanwezig blijft. Soms lijkt het of het een paar uur weg is, maar dan komt het in alle hevigheid weer terug. Ook kan het zijn dat het bloedverlies niet stopt of opeens weer heftig terugkomt. Bel dan met ons.

Een miskraam die plaatsvindt tussen de 10e en 16e week

Bij een miskraam tussen de 10e en 16e week willen wij je adviseren om altijd contact op te nemen met ons. Deze miskraam verloopt als een zeer heftige menstruatie, met veel bloedverlies, verlies van stolsels en buikpijn.

Probeer een logboekje bij te houden, schrijf op wat er gebeurt en noteer de tijden. Bel ons wanneer je vragen hebt of wanneer je wilt dat wij komen kijken of het inderdaad om een miskraam gaat en of je alles bent verloren. Vang hetgeen je verliest op en doe het in een bakje of potje met water in de koelkast.

Tip. Leg een vergiet in de wc zodat je de stolsels of het vruchtje goed op kan vangen en je het niet per ongeluk kan weg spoelen. Wees je bewust dat je het kindje ook echt gaat zien. Dit kan best schokkend zijn.

Wat kan je verwachten

Bloedverlies
Vaak neemt het helderrood bloedverlies (erg) toe als de miskraam doorzet. Je verliest meer bloed dan tijdens een menstruatie. Om dit bloedverlies goed te kunnen opvangen heb je grote maandverbanden nodig. Sommige vrouwen gebruiken zelfs inlegluiers. Het is goed hier op voorbereid te zijn. Ook kan het handig zijn om je matras te beschermen door op een celstofmatje te liggen. Celstofmatjes zijn te koop bij een drogist.
Schrik niet van de hoeveelheid bloedverlies, dit hoort erbij. Vooral als je een tijdje gelegen hebt en dan opstaat, kan het zijn dat het langs je benen loopt. Ook kun je stolsels verliezen.

Stolsels zijn helderrode gelatine achtige klonten bloed die zo groot als een vuist/tennisbal kunnen zijn. Dit is nog normaal.

Bel!
Mocht je in korte tijd meerdere stolsels zo groot als een tennisbal verliezen of het idee hebben dat het bloedverlies maar doorgaat, zoals een kraantje dat open staat, neem dan direct contact met ons op.

Buikpijn
De buikpijn lijkt vaak op een zeer heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven, houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed of stolsels uit de baarmoeder zijn gekomen. Het kan zijn dat de buikpijn enkele minuten tot uren duurt, de pijn blijft tot de baarmoeder leeg is.

Je kindje
Bij deze termijn kun je duidelijk een kindje herkennen. Het vruchtje zal tussen de 4 en 12cm groot zijn. Ook de nageboorte, de placenta, is duidelijker te herkennen. Het lijkt wat op een hamburger, met een doorsnede van 8-12 cm. Soms wordt de zwangerschap compleet geboren. Je ziet een rood gekleurd ballonnetje, dat als je het heen en weer beweegt gevuld is met water. Als je het ballonnetje opent zie je soms alleen maar water en soms is er een klein kindje te zien. Dit kan heel confronterend zijn. Als je het fijn vindt om het kindje aan ons te laten zien neem dan contact met ons op en probeer het vruchtje op te vangen in een bakje/potje en zet het in (ijs)water in de koelkast. Bij een termijn tussen de 10e en 16e week gebeurt het niet zo vaak dat je zwangerschap compleet geboren wordt. Het is daarom ook altijd verstandig contact met ons op te nemen, zodat wij met een echo kunnen beoordelen of de baarmoeder leeg is.

Pijnstilling
Neem gerust pijnstilling. Paracetamol mag, neem hiervan 1000 mg tegelijk. Dit mag 3-4x daags. Heb je een eigen pijnstiller die beter werkt, neem die dan gerust. Alleen aspirine raden we af, omdat het je bloed dunner maakt, waardoor je meer bloed kan verliezen dan nodig. Warmte kan verlichting geven, denk hierbij aan een warme kruik of een warme douche. Een warm bad raden wij af, omdat het de kans op een baarmoederinfectie vergroot.

Hoe weet je dat je alles bent verloren?
Verlies je duidelijk het kindje en de nageboorte dan kun je er zeker van zijn dat je baarmoeder leeg is. Je merkt dat het bloedverlies minder wordt en de buikpijn zakt langzaam weg. Neem wel contact met ons op, zodat wij dit met je kunnen bespreken en met de echo kunnen beoordelen of je baarmoeder echt leeg is. 

Wat moet je doen als je er niet zeker van bent dat je alles bent verloren?
Het kan gebeuren dat je alleen maar klonten bloed verliest en niets van je zwangerschap herkent. De buikpijn gaat dan niet over. Soms lijkt het of het een paar uur weg is, maar dan komt het in alle hevigheid weer terug. Ook kan het zijn dat het bloedverlies lang heftig doorgaat of opeens weer heftig terugkomt. Bel dan met ons.

Praktische info

De praktijk is 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer: 074-2421910. Voor bevallingen en andere dringende zaken kan ten allen tijde gebeld worden. Heb je vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of wil je een afspraak maken of een afspraak verzetten? Onze assistentes zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12:30 en van 13:00 tot 16:30. Indien wij niet te bereiken zijn door een technische storing, zijn wij voor spoedgevallen altijd te bereiken via het ziekenhuis, telefoonnummer: 088-708 78 78.

Onze diensten

Avondspreekuur!

Iedere week op een wisselende dag.

De 15 weken echo

Jongetje? Meisje? Gewoon nieuwsgierig?

Delden vrijdagochtend

Spreekuur in het gezondheidscentrum.